Vilse bland grynen?

Eftersom frukosten är dagens viktigaste måltid kan det vara en bra idé att försöka förbättra den så mycket som möjligt. Gröt är en utlimat start på dagen.  Det är gott, nyttigt, mättande, billigt och lätt att variera. Dessutom är gröt snällt mot magen och håller blodsockret på en stabil nivå i flera timmar. På senare tid har det blivit en invasion av grynen, så det finns en mängd olika grötsorter att välja mellan. Alla med lite olika smak och olika näringssamansättningar! Här kan du testa vilken gröttyp du är! Sedan kan man alltid blanda olika grötflingor och göra egna specialare!

                                    



Havregrynsgröt:
Den hederliga grötsorten och troligtvis den allra vanligaste bland oss svenskar. Passar bra med lingonsylt eller skivat äpple och kanel. Havre innehåller mycket järn och fibrer.

Dinkelgröt
Riktigt mättande grötsort. Innehåller cirka 13 procent protein vilket är lika stor andel som i ägg!

Hirsgröt:
Hiris har ett  högt mineralinnehåll med framförallt kisel, kalium, magnesium, järn (ca 4 ggr högre halt än råris) samt fosfor och är fritt från gluten.  Gott med  hackade torkade fikon och hackade hasselnötter på. En bra variant för de som har svårt att äta gröt till frukost eftersom den är lite lättare.


Grahamsgrynsgröt:
Grahamsgryn görs av hela vetekornet, det innehåller därför mer kostfiber och vitaminer än mannagryn. Alltså ett nyttigare alternativ till mannagrynsgröt och passar utmärkt med äpplemos.


Rågflingegröt:
Riktigt matig grötvariant. Råg är rikt på järn och andra mineraler och innehåller massor av nyttiga fibrer. Gott med bär!

Quinoagröt:
Quinoa innehåller en hög andel protein, är rikt på vitaminer, mineraler och andra nyttiga näringsämnen samtidigt är fetthalten och GI lågt.

Bovetegröt:
Bovete är en ört och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. Det är en mycket lättsmält grötsort. Bovete är fritt från proteinet gluten, men det har också andra fördelar. Det är rikt på flera mineraler, framförallt järn, zink och magnesium. Det har även en bra proteinkvalitet och hög halt av aminosyran lysin, som det finns dåligt med i vete. Därför passar bovete bra för veganer och vegetarianer att äta bovete.


Kommentarer
Postat av: vonskareng

jag blir faktiskt aldrig mätt på gröt :O typ hungrig på en gång efteråt :P

2010-10-12 @ 22:53:23
URL: http://www.metrobloggen.se/vonskareng

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0