Bättre Självkänla

I vårt samhälle har alla höga krav på sig. Både jobb och relationer skall vara perfekta, samtidigt som man skall träna, ha intressanta frididsaktiviter, resa och helst ha en bra utbildning innan man är 25. Allt fler blir utbrännda och de som drabbats hårdast är unga kvinnor. Detta beror på att många kvinnor har sämre självkänsla samtidigt som de måste prestera mer för att lyckas i karriären och oftast har mer ansvar i hemmet.

Det handlar om en generation högt kompetenta tjejer med vacklande självkänsla, säger Aleksander Perski, en av Sveriges främsta stressforskare. Boken duktighetsfällan handlar just om detta och hur man skall tänka för att sätta stopp innan det är försent och om hur man kan förbättra sin självkänsla. Enligt psykologen Lennart Hallsten är att städigt behöva visa sig duktig inte någon speciellt ovanlig inställning till sig själv, utan tvärom ganska vanlig. Men den kan också bli väldigt farlig. Den kan ligga bakom olika svårigheter i vardagslivet och i vissa fall leder den till allvarliga sjukdommar. Begåvade kvinnor och män kan hamna i ett envist tärnande självtvivel, ett oavbrutet ifrågasättande av den egna personen. Prestationer blir för dem en bekräftelse.


                                                       





Så får du bättre självkänsla
Folk med dålig självkänsla är väldigt lyhörda för vad andra tycker och tänker och de gör att de inte vet vart de själva står. De är även väldigt upptagna med att kritisera sig själva. Det som behövs är att ändra det som vidmakthåller dessa innebörder, fördommar om sig själv.

- Skriv dagbok där du skriver ner bra saker du gjort 
- Våga ifrågasätt ditt sätt att tänka, känslor och beteende samt våga ändra vissa saker
- Om du tillhör dem som vid konflikter och påhopp vänder din aggressivitet inåt istället för att ge svar på tal mot dem som verkligen förtjänar det kommer du att få problem med hälsan.
- Du kan öka din förmåga på olika sätt. Ett av dem är att bättre förstå dig själv och även din omgivning och det samhälle vi lever i. Du kan faktiskt också minska på ambitionerna, det är absolut inget fel i att vara duktig, men inte på allt och inte samtidigt.
- Prova på att skippa kontrollen över en situation, bokstavlingen. Prata till exempel med främmande personer, och se vad som händer. Det brukar nämligen inte hända så mycket.
- Det är klokt att bli varse sig själv och sina sidor. Att känna till sina starka drag och utnyttja dem medvetet kan leda till stor tillfredställelse i livet. Att drivas av sina svaga sidor kommer ofta att leda till problem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0